Şanlıurfa’da robotik cerrahi toplantısı

Avrasya Üroonkoloji Derneği’nce  11.’inci Üroonkoloji Kongresi Şanlıurfa’da düzenledi. Bir otelde gerçekleştirilen 11’nci Üroonkoloji Kongresine 300’ün üzerinde bilim insanı katıldı. Yaklaşık 100 civarında bilim insanı pandemiden dolayı kongreye online olarak katılırken, 200 bilim insanı Şanlıurfa’ya gelerek kongreye katılım sağladı. Yurtdışında Üroonkoloji alanında araştırma yapan 22 yabancı bilim insanın konuşma yaptığı kongreye, ABD, Japonya, İngiltere, İtalya, İspanya, Kanada, Belçika ve Fransa’da yaşayan bilim insanları online olarak katıldı. Üroonkoloji alanındaki yeni tedavi yöntemleri ve bulguların tartışıldığı kongrede ameliyatlarda kullanılmaya başlanan robotik cerrahi yönteminin kanser tanısında etkin rol aldığı kaydedildi.


İLK AMACIMIZ GÖBEKLİTEPE’Yİ TANITMAK
Bu yıl Avrasya Üronkoloji Derneği olarak 11’nci kongreyi Şanlıurfa’da gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Derya Balbay,  Şanlıurfa’da uluslararası düzeyde tıp kongresi yaptıklarını söyledi. Buradaki ilk amaçlarının Göbeklitepe’yi tanıtmak olduğunu paylaşan Balbay, “Yine Üroonkolijdeki en son gelişmeleri meslektaşlarımıza sunmaktır. Ürologlar olarak hastalıklar da robotik cerrahinin çok önemli yer tutuğunu biliyoruz. Bütün kanserler de olduğu gibi üroloji kanserleri de bir artış vardır. Bu artışı iki grupta inceleyebiliriz. Eskiden teşhis edilemeyen kanserlerin günümüzde teşhis metotlarının değişmesi üzerine bu hastalıklar daha çok teşhis edilebilir hale geldi. Ürolojik kanserler daha çok stres obezite, çevre kirliği ve sigaradan dolayı çıkıyor” ifadelerini kullandı.


KANSERLERDE ROBOTİK CERRAHİYİ KULLANIYORUZ
Prof. Dr. Erdem Canda ise robotik cerrahinin Üroonkolojideki yeri üzerine konuştu. Kanser ameliyatlarında kullanılan robotik cerrahinin ürolojik kanserlerde de kullanılmaya başlandığını ifade eden Canda, “Robotik cerrahi bütün dünyada özellikle kanser hastalıklarında kullanılan bir yöntemdir. Bizde ürolojik kanserlerde en fazla prostat kanseri, böbrek ve mesane kanseri ameliyatlarında robotik cerrahiyi kullanıyoruz. Bu ameliyatı robot kendisi yapmıyor. Eğitim alan bir cerrah tarafından yapılıyor. Bu robotun 8 mm 4 tane kolu karından açılan deliklerden girilerek ameliyat yapılıyor. Gözün ulaşamadığı bölgeler büyütülerek bu işlem daha rahat yapılabiliyor. Elin ulaşamadığı yerlerde çok ince işçilik bu robotla yapılabiliyor. Bunun birçok avantajı vardır. Daha az kanama, tamamen kapalı bir yöntem oluyor. Bu yöntem daha az kanama ve erken taburcu olmayı sağlıyor” dedi.

Haber Kaynakları

    https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/sanliurfa/sanliurfada-robotik-cerrahi-toplantisi-6593453 
    https://www.posta.com.tr/sanliurfada-robotik-cerrahi-toplantisi-2372538 
    https://www.haberler.com/robotik-cerrahi-daha-az-kanama-ve-erken-taburcu-14384272-haberi/ 
    https://saglikyazarlari.com/robotik-cerrahi-daha-az-kanama-ve-erken-taburcu-olmayi-sagliyor/ 
    https://www.sondakika.com/haber/haber-robotik-cerrahi-daha-az-kanama-ve-erken-taburcu-14384272/ 
    https://www.ajansurfa.com/m/gundem/uroonkoloji-kongresi-tarihin-sifir-noktasinda-gerceklesti-h63944.html 
    https://www.gazeteipekyol.com/m/gundem/sanliurfa_da_uroonkoloji_kongresi_gerceklesti-h64787.html 

Teknik direktör ameliyatın ardından taburcu oldu Teknik direktör ameliyatın ardından taburcu oldu Ünlü yönetmen robot eliyle sağlığına kavuştu Ünlü yönetmen robot eliyle sağlığına kavuştu Türk doktordan dünyada bir ilk Türk doktordan dünyada bir ilk Kendi bağırsağından mesane yapıldı Kendi bağırsağından mesane yapıldı Robotik operasyonla 20 yaşında hayata döndü Robotik operasyonla 20 yaşında hayata döndü Mesane kanserine yakalanan adama müthiş operasyon! 20 santimlik ince bağırsaktan mesane yapıldı. Mesane kanserine yakalanan adama müthiş operasyon! 20 santimlik ince bağırsaktan mesane yapıldı. Prof.Canda, İstanbul Koç Üniversitesi Hastanesinde çalışmaya başlamıştır (Temmuz 2018) Prof.Canda, İstanbul Koç Üniversitesi Hastanesinde çalışmaya başlamıştır (Temmuz 2018) Prof.Canda, Mayıs 2018 istatistiklerine göre >500 sayıda robotik üroloji ameliyatı gerçekleştirmiştir Prof.Canda, Mayıs 2018 istatistiklerine göre >500 sayıda robotik üroloji ameliyatı gerçekleştirmiştir Due to January 2018 statistics, Prof. Canda has an experience & exposure of almost 800 robotic urology cases. Due to January 2018 statistics, Prof. Canda has an experience & exposure of almost 800 robotic urology cases. Prof. Dr. A. Erdem Canda Da Vinci Robotu Ameliyatı Prof. Dr. A. Erdem Canda Da Vinci Robotu Ameliyatı Prof. Dr. A. Erdem Canda Da Vinci Robotu Ameliyatı Prof. Dr. A. Erdem Canda Da Vinci Robotu Ameliyatı Prof. Dr. A. Erdem Canda Da Vinci Robotu Ameliyatı Prof. Dr. A. Erdem Canda Da Vinci Robotu Ameliyatı Prof. Dr. Erdem Canda Robotik Ürolojiye Şuabt 2009 Prof. Dr. Erdem Canda Robotik Ürolojiye Şuabt 2009 'd aBaşlamıştır European Urology Forum Award (2017) European Urology Forum Award (2017) Dr.Canda Dr.Canda'ya Avrupa Robotik Üroloji Kongresinde ödül (2017) Avrupa Robotik Üroloji Kongresi ERUS (2014) Avrupa Robotik Üroloji Kongresi ERUS (2014) Dr.Canda Dr.Canda'nın 2012 Kanada ziyareti raporu Dr.Canda Dr.Canda'ya Kanada Uroloji Kongresin'de plaket verilmesi ve sunumu (Haziran 2012, Banff) Dr.Canda Dr.Canda'nın editörlüğünü yaptığı uluslararası Mesane Kanseri kitabı (İngilizce) yayımlanmıştır (2012). Robotla mesane kanseri ameliyatlarımıza ait daha geniş serimizin sonuçları British Journal of Urology International Robotla mesane kanseri ameliyatlarımıza ait daha geniş serimizin sonuçları British Journal of Urology International'de yayınlanmıştır-2012 Ekibimiz robotla 2 farklı ameliyatın yapılabildiğini göstermiştir: Prostat kanseri ve safra kesesi ameliyatları-2011 Ekibimiz robotla 2 farklı ameliyatın yapılabildiğini göstermiştir: Prostat kanseri ve safra kesesi ameliyatları-2011 Dr.Canda Dr.Canda'nın Japonya'daki konuşması Robotic partial nephrectomy course @ ORSI Academy in Belgium, 31.May-2.June.2018 Robotic partial nephrectomy course @ ORSI Academy in Belgium, 31.May-2.June.2018